Armlös inte skäl nog för p-tillstånd

armlos

Thomas Johansson miste båda sina armar i en olycka 1989. Sedan tio år har han haft parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Nu kan det vara stopp för det. Tillståndet förnyas vartannat år och när Thomas Johansson nu ansökte på nytt fick han ett svar han inte hade räknat med.
Tekniska förvaltningen vill inte längre godkänna hans parkeringstillstånd och förvaltningen uppmanar nu tekniska nämnden att avslå Thomas Johanssons ansökan.
– Jag är hundra procent invalidiserad men jag är tydligen inte tillräckligt handikappad för ett parkeringstillstånd, säger Thomas Johansson.

I förvaltningens förslag till beslut finns ett läkarintyg upptaget. Där står att Thomas Johansson behöver parkera nära butiker för att handla, att han bara kan bära mindre vikter och att han inte kan betala i parkeringsautomater med sin armprotes.
Tekniska förvaltningen skriver att oförmåga att använda en biljettautomat inte är ett skäl för att få parkeringstillstånd. För att få det krävs ”betydande gångsvårigheter” enligt förvaltningen.

Thomas Johansson säger att ett indraget parkeringstillstånd vore förödande för honom. Han arbetar deltid hos en frivilligorganisation och har många uppdrag åt beroendecentrum.
– Bilen har gjort mig mer oberoende av andra i samhället, säger Thomas Johansson.
Att kunna ta sig runt med bil är centralt i Thomas Johanssons jobb. Av just den anledningen – att han behöver sin bil i jobbet – bekostade Försäkringskassan nyligen en handikappanpassning av hans bil för 350 000 kronor.

Utan parkeringstillståndet kommer Thomas Johanssons bil att bli stående, det säger han själv. Så länge han måste ta sig inom stan.
– Jag skulle behöva åka färdtjänst. Frågan är hur länge min arbetsgivare står ut med det? undrar Thomas Johansson som tror att hans jobb kan vara i fara på sikt.
– Eller så skulle jag behöva ha med en personlig assistent även på jobbet som kan hjälpa mig med parkeringsbiljetterna. Ska samhället, som redan bekostat ombyggnaden av min bil, betala även det? fortsätter han.

Senast den 3 mars ska Thomas Johansson ha skickat in ett yttrande på förvaltningens förslag till beslut. Efter det kommer tekniska nämnden att fatta det slutgiltiga beslutet.
För Thomas Johansson inleds nu en tid i ovisshet.
– Jag skulle inte ens kunna åka till protesverkstan. Det finns ju bara handikapplatser utanför, säger Thomas Johansson.

Källa: http://na.se/nyheter/orebro/1.2845672-armlos-inte-skal-nog-for-p-tillstand

1 tanke kring ”Armlös inte skäl nog för p-tillstånd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *