Dansk prins känner sig diskriminerad

Prins Henrik i Danmark känner sig diskriminerad. Orsaken är att han inte får kalla sig kung.

Det förklarar Henrik, som är gift med danska drottningen Margrethe, i en ny intervju med franska tidningen Le Figaro.

danskprins

– Det gör mig arg att jag är utsatt för diskriminering. Danmark, som annars är känt för att vara en ivrig försvarare av jämställdhet mellan könen är uppenbart öppet för att betrakta äkta män som mindre värda än deras fruar, säger prins Henrik i intervjun.

Han har även tidigare beklagat sig över att han bara får kalla sig prins, något som han nu vidareutvecklar i den nya intervjun med den franska tidningen.

– Varför bara vara prins och Hans Höghet, men inte Hans Majestät? Jag har själv beslutat att kalla mig prinsgemål för att hitta en plats i det danska samhället, säger prins Henrik till tidningen Le Figaro som gjort intervjun med prinsen på hans vinslott i Cayx i Frankrike.

Prins Henriks uttalande kan skada det danska kungahuset, menar Lars Hovbakke Sørensen, expert på kungahus.

– Det skapar en oönskad debatt om kungahuset som inte är uteslutande positiv, och det är problemet varje gång han gör det. Många i Danmark har svårt att förstå varför han fortsätter att komma med sådana här uttalanden, säger Lars Hovbakke Sørensen till Berlingske.

Han tycker att prins Henriks kommentar i intervjun om jämställdhet mellan könen i Danmark är ett uttryck för prinsens patriarkala familjesyn.

– En mycket patriarkal familjesyn som han har med sig från Frankrike och Sydeuropa där man som man lägger stor vikt vid att vara familjeöverhuvud, vilket vi ju i Danmark idag betraktar som lite gammaldags, säger Lars Hovbakke Sørensen till Berlingske.

 

Källa: http://www.sydsvenskan.se/danmark/dansk-prins-kanner-sig-diskriminerad-/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *