De sminkar sig fina i butiken

I Ingå har flickor börjat sminka sig med kosmetika som säljs i en butik i kyrkbyn. Sedan går de ut på byn utan att köpa något. Butikens personal upplever att det här är ett problem.

smink

Försäljaren Marika Westerberg skriver om problemet i gruppen Inkoon keskustelupaikka på Facebook.

Westerberg ber att alla föräldrar med döttrar ska påminna barnen om att butikernas sminktester finns till för att kunderna ska hitta rätt nyans innan de köper något.

Sminka dig inte i butiken

Testerna får användas då man söker rätt nyans, men de är inte till för att laga sig fin och sedan gå ut på byn, skriver Westerberg.

Försäljarna har ännu inte blandat sig i det som händer i butiken. Westerberg skriver att det skulle vara trevligt om föräldrar kunde påminna barnen om att man inte får sminka sig i butiken.

Kodin Tavartalo i Ingå får besök av flickor som sminkar sig i butiken.Kodin tavaratalo i Ingå. Bild: Yle / Jonas Sundström

Försäljarna har inte ännu gjort något

Marika Westerberg berättar för Yle Västnyland att antalet flickor som gör det här varierar. Ibland kommer bara några flickor in i butiken och ibland kan det vara frågan om en större grupp.

Personalen lade senast märke till fenomenet i helgen som gick.

– Vi har ännu inte pratat med flickorna, vi beslöt med kollegerna att först berätta om det här på sociala medier så att föräldrarna pratar med barnen. Flickorna vet kanske inte om att de inte får göra så här.

Gör sig fina mitt framför kassan

Westerberg berättar att flickorna sminkar sig helt öppet mitt framför disken där man ska betala.

– Vi måste prata med flickorna om det här inte slutar. Då måste de ha sina föräldrar med sig om de vill köpa något i butiken.

Positiv respons

Responsen på vädjan i sociala medier har hittills varit positiv, och det gläder Westerberg.

Flera föräldrar skriver att det är fritt fram för butikens personal att köra i väg deras döttrar om försäljarna ser dem sminka sig bland butikshyllorna.

En förälder påpekar att butiken också får be deras pojkar avlägsna sig om de uppför sig störande.

Det är ju också en fråga om hygien, konstaterar en person. Det är ju allt annat än hygieniskt då många använder samma smink.

En Facebook-användare tror att flickorna gör det här utan att tänka. Det är ganska oskyldigt och det är värre om de skulle snatta sminket.

 

Källa: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/07/14/de-sminkar-sig-fina-i-butiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *