Evakuerad: Allt är förstört och det luktar fruktansvärt

lagenhet

Runt 100 personer i Getinge i Halmstad har evakuerats från vattenmassorna. En av dem som i all hast tvingades lämna sitt hem är Berina Hasic. När SVT når henne står hon utanför sin lägenhet i Getinge. – Allting är förstört och det luktar fruktansvärt, säger hon.

Berina Hasic bor med sin familj i en lägenhet på en gata i Getinge där alla fastigheter, 49 hushåll, som hör till det kommunala bostadsbolaget HFAB evakuerats. Hon känner inte att hon har fått den hjälp hon behövt.

– Det känns inte okej. Man tycker att HFAB eller vem det nu är borde ta mer hand om de drabbade, barnfamiljer och så. Det är svårt att söka själv, säger Berina Hasic.

När vattenmassorna tog sig in i lägenheten och familjen tvingades lämna sitt hem, fick de veta att bostadsbolaget bokat hotellrum, men inte var. Så de fick själva leta sig fram till rätt hotell.

– Vi har hittat hotell på egen hand. De sa att vi skulle göra det, och sedan söka lägenheter. Vi har kollat på Blocket, med vänner, men det är svårt. Nu har vi hotellrummet fram till den 26 augusti.

Flesta har löst boende på egen hand

Enligt bostadsbolaget HFAB har man haft personal på plats som pratat med hyresgäster i området. De flesta har löst boende på eget sätt och en del fick hjälp av Svenska kyrkan, enligt Ulf Nilsson, kommunikationschef vid HFAB.

– Utnyttjande av hotellrummen blev lågt, kanske till och med obefintligt. Vi har haft folk i området som pratat med boende. Om informationen gått fram eller inte det är svårt för mig att säga, säger han till SVT.

”Vi har munskydd och handskar”

Det är försäkringsbolaget som står för hotellkostnaden. Berina Hasics försäkringsbolag har på fredagen varit inne i familjens lägenhet och fotograferat, och ska se om det finns en annan lägenhet där familjen kan bo.

– Allting är förstört och det luktar fruktansvärt av mögel. Vi har munskydd och handskar på oss, säger Berina Hasic.

– Jag känner mig chockad och panikslagen av hela grejen, man mår inte så bra. Vi vill inte komma tillbaka just nu, när det ser ut som det gör.

Få ersättningslägenheter

Bostadsbolaget HFAB har inventerat sitt bestånd och fått in ett mindre antal ersättningslägenheter till deras gäster som evakuerats, säger Ulf Nilsson.

– I samarbete med försäkringsbolagen försöker vi nu bistå de klienter som inte fått boende på annat sätt.

En handfull hushåll valde i går att flytta hem, men han har ingen vidare information om de valt att stanna.

– Vattnet har sjunkit undan för tillfället, förhoppningsvis för alltid. Vi börjar nu en inventering av skadorna, och det pågår under hela nästa vecka, säger Nilsson.

Enligt Halmstads kommuns kommunikatör Hanna Engkvist är det försäkringsbolagen som ansvarar för ersättningsboende.

Källa:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/hallandsnytt/evakuerad-allt-ar-forstort-och-det-luktar-fruktansvart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *