Får inget nytt ID-kort på swedbank

Gusumsbon Lena Torstensson nekas att få ett nytt id-kort utfärdat hos sin bank. Swedbank i Norrköping hänvisar till att detta endast är en tjänst som erbjuds ungdomar.

Eftersom Lena Torstensson saknar körkort är id-kortet hennes sätt att kunna legitimera sig. Id-kortet är giltigt i fem år, och för en tid sedan var det dags för Lena Torstensson att skaffa ett nytt. Hon sökte sig till Swedbank i Norrköping där hon är kund.

Kände sig diskriminerad
– Där sade de att de bara utfärdade id-kort för barn och ungdomar. Vad är det för dumheter? Jag blev jättearg och kände mig diskriminerad. Senast jag förnyade mitt id-kort var det inga problem, säger Lena Torstensson.

Kontorschef Tommy Carlstedt på Swedbanks kontor på Drottninggatan i Norrköping uppger att banken inte har utfärdat några id-kort för vuxna personer sedan 2008.

– Bankerna har inte någon skyldighet att utfärda id-handlingar. Vi har endast den här tjänsten som ett erbjudande till våra yngre kunder, det är inte någon obligatorisk produkt, säger Tommy Carlstedt.

Han uppger att banken är tacksam för att Skatteverket och Polismyndigheten har tagit över ansvaret för utfärdande av id-kort.

Kan du förstå att detta upplevs som diskriminerande för vuxna personer?

– Nej, vi gör ingen urskillning av människor på det viset. Att vi har erbjudandet till ungdomar ser vi endast som ett plus, något vi egentligen inte behöver göra.

 

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=7408450

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *