”Fattiga” elever uteslöts från restaurangbesök

Elever som inte hade råd att gå på restaurang fick ta med sig smörgåsar på skolutflykten. Nu anmäler en förälder Engelbrektsskolan i Borås till Skolinspektionen. ”Alla elever ska känna sig välkomna och inte känna sig utanför”, säger föräldern.

Elever som inte hade råd att gå på restaurang fick ta med sig smörgåsar på skolutflykten. Nu anmäler en förälder Engelbrektsskolan i Borås till Skolinspektionen. ”Alla elever ska känna sig välkomna och inte känna sig utanför”, säger föräldern.

Förra veckan anordnade skolan en resa till operan i Göteborg. Skolan stod för medhavd matsäck, men eleverna kunde även välja att äta på restaurang.

En av föräldrarna är kritisk till hur skolan hanterat matfrågan och anmäler den till Skolinspektionen. Hon anser att de elever som inte har råd att äta ute riskerar att känna sig uteslutna.

– Att man är 14-15 år och hamnar utanför på det viset. Alla elever ska känna sig välkomna och inte känna sig utanför, säger föräldern till P4 Sjuhärad.

Hon uppger att skolan ordnade matpaketen först efter påtryckningar. Och inga av de elever som dottern känner hämtade ut dem.

– Man vill ju vara som alla andra, man vill inte känna sig utpekad. Då fick man ju lösa det även om man vet att familjen har svårt att få ihop det, så får man be om pengar i alla fall.

Enligt föräldern är de ekonomiska skillnaderna mellan eleverna på skolan ett problem.

– Jag vet att det är ett bekymmer på skolan att det är många som kommer från välbärgade familjer, och så finns det en minoritet som inte har den möjligheten att gå i märkeskläder och gå äta på restaurang, säger hon till P4 Sjuhärad.

Lars Bengtsson som är områdeschef på kommunen säger att skolan har som policy att aktiviteter aldrig ska medföra extra kostnader för eleverna, och att de aldrig ska behöva känna sig utanför. I det här fallet framgick det inte av den första informationen som gick ut till eleverna hur matfrågan skulle lösas.

– Vi ska alltid erbjuda lunchpaket, men om eleverna avstår på eget initiativ kan vi inte göra så mycket åt det, säger han till DN.

Tycker du att skolan har agerat rätt i det här fallet?

– I efterhand tycker jag att informationen om att eleverna skulle erbjudas lunchpaket kunde ha varit tydligare. Möjligen kunde även informationen om hur man arrangerade lunchen i samband med resan, var den skulle ätas, ha varit tydligare.

Källa: http://www.dn.se/nyheter/sverige/fattiga-elever-uteslots-fran-restaurangbesok/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *