”Hudfärgade” plåster finns bara i en färg

plaster

På apoteket i Sverige kan du köpa plåster som kallas hudfärgade, men de finns bara i en färg – beige. Den som vill köpa något annat för att matcha sin hudton måste beställa från ett annat land.

Enligt aktivisten Steffi Aluoch är det här inget ovanligt.

– Googlar man ”nude dress” då ser man ju vad man menar med nude. Det är verkligen bara ett hav av beige. Man utgår ifrån att ens enda kunder är vita människor. Det går tillbaka till att vi inte värda nog att skapa produkter för, säger hon.

Om du går in på ett apotek och vill köpa plåster består det vanligaste sortimentet av plåster av vita, beiga, blåa, genomskinliga och mönstrade barnplåster. Och på vissa skyltar kallas de beiga för hudfärgade.

Efterfrågan finns

Jon Wonmarck som är presstalesperson på plåstertillverkaren Cederoth. Han säger att det inte har funnits någon efterfrågan på andra färger men han förstår kritiken om att de beiga plåstren ser ut att vara anpassade efter ljus hy.

– Vi tar till oss av den synpunkten och det är högst rimligt att man ska hitta plåster som passar och syns mindre, säger han.

Jon Wonmarck säger också att det är ett område som de har halkat efter på, men att de under våren har börjat titta på det här. Och kanske kommer det komma nya nyanser från företaget i framtiden.

Färg är viktigt

Enligt Steffi Aluoch finns det fler liknande exempel där beige kallas för hudfärgat. Hon säger att ofta när en frågar efter hudfärgade produkt i affären så utgår de ifrån att en menar beige.

– Underkläder är vi vana vid, nya foundations som ska passa alla hudtyper. Det tycker jag är komiskt, för det är bara en hudtyp man pratar om då och det är beiga toner, säger hon och fortsätter:

– Det är någon som har bestämt att jag inte har en hudfärg som räknas i samhället. Det är en viss sorts avhumanisering, säger hon.

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6225436

3 tankar kring ””Hudfärgade” plåster finns bara i en färg

  1. Eve

    Ha ha… Det kanske beror på att 80% av befolkningen i Sverige har just någon variant av beige hud. Aldrig funderat på att anpassa sig och acceptera var man bor och inte klaga på plåstren. Så bidrar hon inte så mycket till att skapa rasism.

    Svara
  2. Katarina

    Jag tycker det är en självklarhet att fler hudtoner än beige ska finnas på apotekens plåster. Alla ser ju inte likadana ut, eller hur? Kämpa på Steffi, du gör något bra när du pekar på den förtryckande vithetsnormen! Hälsar Katarina

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *