Katterna inte välkomna på bröllop

Paret har hittills frågat tio församlingar i Stockholm. Alla har svarat nej på frågan om deras katter får delta som ringbärare under vigseln. Men en kattvänlig präst verkar ha hört deras böner.

När Nicole Roma och Björn Rehnfeldt bestämde sig för att gifta sig var det självklart att parets två katter, syskonen Alvin och Alicia, skulle vara en del av vigseln.

– Eftersom vi inte har barn är katterna som våra barn. Vi vill ha med våra högst älskade på bröllopet, säger Nicole Roma.

Hon berättar att tanken var att kattsyskonen skulle vara ringbärare under vigseln. Katterna skulle bäras in på varsin sammetskudde med ringarna mellan framtassarna. Men när de kontaktade Fresta församling och Sollentuna kyrka sa de nej. Därefter har paret kontaktat flera kyrkor. Så här långt har ett tiotal nekat deras önskan.

– Det var en kyrka vi pratade med som inte förstod varför vi ville ha med katterna. De sa att bröllopet ska ju handla om oss, varför lägger ni så mycket energi på det här? säger Nicole Roma.

Svenska kyrkan har inga regler eller generella riktlinjer om djur i kyrkan, det är upp till varje församling att ta ställning. Det är vanligt att församlingar inte tillåter husdjur annat än ledarhundar av allergiskäl, enligt Martin Larsson som är pressekreterare i Svenska kyrkan.

– Det är två nakenkatter, de fäller inget hår så den enda allergirisken är om någon tar på dem, säger Nicole Roma.

Det finns ett hopp

Efter att först ha fått ett nej fick Nicole och Björn höra att det var möjligt att hålla en vigsel utomhus i anslutning till kyrkan. Men det är inte ett alternativ, de vill gifta sig inne i ett kyrka. Om de inte hittar en kyrka nu väntar de hellre ett år med vigseln.

– Det är inte ett alternativ för oss att gifta oss utan Alvin och Alicia. Om inte katterna är med gifter vi oss inte, säger Nicole Roma.

Men efter att nyheten om Väsbyparet börjat spridas tändes ett hopp.

– Sent igår kväll var det en präst från Täby församling som hörde av sig till oss. Hon hade hört att om oss och tyckte att det inte var konstigt att vi inte var välkomna med katterna, så hon skulle se vad hon kunde göra.

 

Källa: https://mitti.se/nyheter/personligt/katterna-valkomna-brollop/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *