Riddaren ångerfull efter kulturnatten: ”Man blir lite traumatiserad”

Han hade varit med på ett mingel med andra utklädda riddare under förra lördagens kulturnatt i Växjö. Men när han gick till biblioteket för att hämta ett program, greps han misstänkt för brott mot knivlagen. I dag förstår den 22-årige riddaren polisens agerande och ångrar det som hände

riddare

Det var kulturnatt och fullt med folk och aktivitet i Växjö centrum. Den 22-årige mannen var med på ett historiskt mingel och en uppvisning med andra kompisar utklädda till riddare, när han bestämde sig för att gå till biblioteket för att hämta ett program. Fortfarande utklädd, med hjälm för ansiktet och beväpnad med svärd och yxa.

Då larmades polisen till receptionen och han greps misstänkt för brott mot knivlagen. Efter händelsen berättar han att hans uppvisningsvapen saknade skärande egg och vassa spetsar.

– Det är inga riktiga vapen. Men ur polissynpunkt kan jag ändå förstå det eftersom det är föremål man kan orsaka skada med om man så önskar, säger han till P4 Kronoberg.

Kan du förstå polisens agerande?

– Om någon ringer till polisen och säger att vi har en mörkklädd man här med maskerat ansikte som bär vapenlika föremål, är det klart att de ska ta det på största allvar.

Han fick följa med till polisstationen, där han förhördes och fick förklara sina vapen och riddarminglet under Kulturnatten.

– Det är ju farliga föremål som i viss mån faller under knivlagen, såvida man inte har goda skäl att bära dem. Jag kanske inte hade rätt att bära dem på biblioteket.

Han berättar vidare att han är medlem i ett kampsportsförbundet Historical European Martial Arts (HEMA), som ägnar sig åt fäktning med historiska vapen, och medveten om lagens gränser.

– Jag har ofta tänkt på knivlagen när jag har burit vapen till och från träning också. Men i det här fallet tror jag att jag generaliserade konceptet Kulturnatten väldigt mycket, utan tänka på att det som gäller på muséet inte gäller på biblioteket.

Vad känner du såhär några dagar senare?

– Man blir lite traumatiserad när ens passion helt oväntat får en häktad.

Hur kommer du tänka när du är utklädd på andra event framöver?

– Framför allt kommer jag tänka på den moraliska aspekten. Även om jag tänkte att jag hade laglig rätt att göra det här, tänkte jag inte på hur vissa medmänniskor uppfattade det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *