Starka reaktioner på slopad gratisparkering – ”Vad blir det för amour?”

Det finns planer på att införa parkeringsavgifter på flera ställen i Söderort. Det får en del boende att gå i taket.

  

– Tänk dig att man ska besöka en kvinna här. Så måste man kuta ut klockan sju på morgonen för att flytta bilen. Vad blir det för amour då?

Bo Wiklund har parkerat bilen vid Gubbängens centrum. Här kan det komma att kosta 5 kronor i timmen att parkera 7–19, enligt det nya förslaget i Stockholms stad. Avgiften för boendeparkering föreslås i framtiden, det vill säga om drygt tre år, bli 300 kronor per månad.

– Jag tycker att det här är ett rent övergrepp, det handlar bara om att få in pengar. Den lilla miljöpåverkan vi har i Sverige är ju obetydlig, säger Bo Wiklund.

”Inte bra”

Tanken med den nya parkeringsstrategin är att ge mer plats för cyklister, gångtrafikanter och bussar – samt öka andelen lediga p-platser.

Den nya strategin ska även leda till förbättrad luftkvalitet samt få fram mer gatumark som kan användas till bostadsbyggande.

I innerstan blir det dyrare att parkera och i förorterna införs timtaxa och boendeparkering. Dåligt enligt vissa – ett steg i rätt riktning enligt andra.

– Jag tycker att det ska kosta att köra bil för att minska biltrafiken. Däremot tycker jag att man borde göra förbättringar i kollektivtrafiken om man vill att färre ska ta bilen, säger Lovisa Svedberg från Gubbängen. Hon är osäker på om avgifter faktiskt kommer göra att färre tar bilen.

– Om det blir avgifter under dagen kanske fler tar bilen till jobbet för att slippa betala.

Förslaget till nya parkeringsstrategin ska behandlas i trafiknämnden 10 december och ska därefter ut på bred remiss.

De första förändringarna, innerstan och närförort, väntas träda i kraft under hösten 2016.

Nya parkeringsavgifter

Innerstan: Tiden för avgift utökas till klockan 07-19. Den dyraste zonen blir ännu lite dyrare, där föreslås avgiften höjas från 41 kronor per timme till 50 kronor per timme.

Avgiften för boendeparkering höjs till 1 100 kronor i månaden.

Ytterstan område 4: Avgiften för boendeparkering föreslås bli 500 kronor per månad. 10 kronor per timme.

Ytterstan område 5, inaktiv zon (Svedmyra, Tallkrogen, Gubbängen): Avgiften för boendeparkeringen föreslås bli 300 kronor per månad. 5 kronor per timme. Kan aktiveras efter 3 år.

Ytterstan område 6 (Farsta/Hökarängen): Avgifterna är inte fastställda.

Källa: http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/starka-reaktioner-pa-slopad-gratisparkering-vad-blir-det-for-amour/aRKold!JFf9UCDyCBScAK0DpsW3A/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *