Stort konstbråk om snoppar och kyckling

Tre snoppar i grön mossa är för mycket för Öppen salong i Lysekil. Konstnären Cecilia Lindstrand anser sig refuserad av de ansvariga som tyckte konstverket var stötande.

ceciliassnoppar

– Jag ville göra en kul grej och funderade först på att göra tre huvuden som stack ut genom mossan. Men jag hade begränsat med utrymme på Öppen salong och det var svårt att göra tre små ansikten. Därför gjorde jag på det här sättet, säger Cecilia Lindstrand.

Konstverket har fått namnet Bonjour tristess – ett småstadsporträtt, eller Livet på en pinne. Verkets mening summeras hyfsat i sin egen titel. Genom att göra på det här sättet har man begränsat konstens fria uttryck och tagit ifrån konsten en del av dess mening. Det handlar inte om att nedvärdera mannens könsorgan.

Cecilia Lindstrand har ägnat sig åt att måla i många år och har gått en tvåårig konstutbildning på Gerlesborgsskolan. Det hon gör i första hand är att måla tavlor i olja med föreställande motiv och hon har deltagit i flera utställningar. Hon skickade en bild av konstverket till de ansvariga för Öppen salong.

– Jag har visat upp min konst på kulturveckan tidigare år, säger hon.

Men den här gången gick det inte som hon tänkt sig. Bildkonstnären Ulla Magnus Lindbom som ansvarar för det som ställs ut på öppen salong var inte vidare förtjust i konstverket och skickade följande svar via e-post.

”Är inte fördomsfull men känner inte för att provocera. Eftersom Öppen salong är i sitt tidiga skede kan det vara känsligt.”

– Jag tycker att konstverket är olämpligt för den målgrupp utställningen vänder sig till, säger Ulla Magnus Lindbom och fortsätter.

– Det handlar om en amatörutställning som vänder sig till PRO och andra pensionärsorganisationer. Det är också många barn som besöker Oscars. Att visa upp tre erigerade penisar i lera för en kostnad av 350 kronor styck är att gå för långt. Det är inte så att hon blivit censurerad. Jag har uttryckt en egen åsikt i mitt svar till henne.

Inger Fjordgren, som också ansvarar för urvalet av konst, har inte några mer kommentarer att ge.

– Det här konstverket är högst olämpligt, säger hon.

Cecilia Lindstrand har svårt att förstå de upprörda känslorna.

– Jag tycker att situationen varit löjlig och svår att ta på allvar, säger hon.

Konstnären Richard Vakil driver galleriet Tint på Kungstorget i Lysekil tillsammans med några andra konstnärer. Han valde att inte ställa ut några tavlor på öppen salong i protest när han fick reda på att Lindstrands konstverk stoppats.

– Jag bestämde mig för att ställa upp för Cecilia och se till att hon kunde visa sina konst på det här galleriet i stället, säger han. Det här drar löjets skimmer över Lysekil.

I fredags var det vernissage på Tint i Lysekil och det kom en hel del besökare.

Efter Vakils avhopp har det gjorts försök att få honom att ompröva sitt beslut att inte delta i öppen salong.

– Det skulle aldrig falla mig in att göra detta, säger han.

Inte heller Cecilia Lindstrand kan tänka sig att visa upp sitt konstverk ”Livet på en pinne” efter det som hänt.

Just nu diskuteras det inträffade flitigt inom konstnärskretsar i Lysekil. Bibliotekschefen och kultursekreteraren i Lysekils kommun Rickard Wennerberg gick i taket när han fick reda på vad som hänt och tog Lundbom och Fjordgren i örat.

I ett mail till arbetsgruppen påpekar han att alla som anmält sig till Öppen salong ska få vara med.

– Jag tycker det är fritt fram att visa upp sin konst så länge man följer lagen, säger han. Det är 2015 och det lär väl knappast vara någon som upprörs av detta. Men jag beklagar samtidigt att alla som anmält sig till utställningen valt att inte delta.

– See more at: http://bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/1.4361017-stort-konstbrak-om-snoppar-och-kyckling#sthash.zEhhERkw.dpuf

 

 

Källa: http://bohuslaningen.se/nyheter/lysekil/1.4361017-stort-konstbrak-om-snoppar-och-kyckling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *