Träd fälldes trots snabb protest

De flyttade till de nybyggda husen för att få närhet till naturen. När de förstod att skogsdungen i närheten skulle skövlas agerade de snabbt och överklagade till kommunen. Det visade sig dock vara flera år för sent.

tradprotest

Tidigt i måndags morse vaknade boende på Byvädersgatan i Biskopsgården av ett annorlunda ljud. Grävmaskiner som brummade och trädstammar som klövs. Detta var inte vad de hade väntat sig. Framför allt inte efter att de bara några dagar tidigare hade lämnat in en överklagan till kommunen mot just det som nu utspelade sig framför deras ögon. Efter att de förstått att träd skulle skövlas och att det skulle sprängas i bergen protesterade de.

– Vi flyttade hit, mycket på grund av utsikten. Vi visste att det skulle bli ett dagis, men inte var eller när. Inte fasiken hade vi köpt det här om vi visste detta, säger Anneli Karlsson som bor i en lägenhet med utsikt över de skövlade träden.

I närheten av ett nybyggt bostadsområde i Biskopsgården planeras en förskola att byggas. Bygglovet beviljades den andra juni och överklaganden behöver skickas in senast den 16 juli. Överklaga var också precis det som boenden i området gjorde.

”Inget fel har begåtts”

Innan startbesked har lämnats är det förbjudet att påbörja någon byggnation på området. Men enligt Stadsbyggnadskontoret, som är den förvaltning som ansvarar för bygglov, har inte något fel begåtts i detta fall. Det visade sig att beslutet att röja skogen inte gick att överklaga.

– Det som genomförs på området räknas i juridisk mening inte som påbörjad byggnation, utan förberedelse för byggnation, säger Simon Edman, tillsynshandläggare på stadsbyggnadskontoret.

Att förskolan ska byggas har dessutom varit klart i flera år. Det framgår av en detaljplan som gjordes redan 2010.

– Att ändamålet för platsen var att det skulle byggas en förskola skulle ha överklagats redan i detaljplanen. Det är dessutom så att de hus som ligger i närheten byggdes tack vare den detaljplan där även förskolan fanns med, säger Simon Edman.

Men denna information har inte nått fram till de boende i området. Anders Bogstedt och sambon Anneli Karlsson köpte lägenhet i ett av de nybyggda husen på Byvädersgatan i december 2013, alltså långt efter att detaljplanen var färdigt. Vid köpet blev de inte heller informerade om detaljer kring vad som skulle byggas i närheten.

– Att det skulle bli ett så stort dagis och att de ska spränga i bergen är det ingen som har berättat för oss, säger Anneli Karlsson.

– Vi tycker att det är ett dåligt alternativ att bygga just här, säger Anders Bogstedt.

Grannarna protesterar

Tillsammans har grannarna en lista med sexton personer i området som vänder sig mot beslutet att skövla skogen. Den listan säger de att de fick ihop på bara en kväll.

Grannen Jonas Borgsand flyttade in i en av lägenheterna i december 2013, precis när husen var färdigbyggda.

– Jag hade inte räknat med att det skulle bli så stort bygge. När jag köpte lät det som att det skulle bli mycket mindre, säger han.

Lokalförvaltningen är byggherre och ansvarar för byggnationen. Dastan Media Ringlund är den som ansvarar för just detta projekt och beklagar hur situationen blivit.

– Det ligger på den enskildes ansvar, men jag förstår om de känner sig lurade på något sätt, eftersom det här inte var vad de hade tänkt sig. Samtidigt är det ett område som exploateras ganska mycket och en stadsdel som behöver förskoleplatser, säger hon.

 

Källa: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2770978-trad-falldes-trots-snabb-protest?utm_source=sprinkle&utm_medium=widget-5423d5d5df4a5&utm_content=www.gp.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *