18-åriga Ida blev inlåst i bussdepån

Ida Karlsson Lalander, 18 år, skulle kliva av bussen i Hylte – men vaknade upp inlåst på bussdepån i Halmstad. En otäck upplevelse mitt i natten.

– Hallandstrafiken borde kolla igenom bussen, säger hon.
Det var efter en halloweenfest i Halmstad som Ida Karlsson Lalander ensam tog bussen hem till Hylte vid 02.35 på lördagsnatten vid halloween.
Som många gånger förr somnade hon. Tidigare har hon alltid blivit väckt av busschauffören vid ändstationen, men inte den här gången.
Hon sov så gott att hon inte vaknade förrän bussen stod på bussdepån i industriområdet vid järnvägsspåren nära Margaretagatan i Halmstad. Låst, släckt och övergiven.
Klockan var omkring halv fem och bussen hade för länge sedan varit i Hylte och vänt. Ida var ensam kvar och rädslan växte när det gick upp för henne var hon befann sig och att hon var inlåst.
– Jag var livrädd, jag var i chock. Jag trodde att jag skulle bli kvar där hela natten och det kändes inte jätteroligt, berättar Ida.
Hon var precis beredd att slå sönder en ruta för att ta sig ut när hon såg en buss svänga in på området.
Ida bankade och skrek och lyckades påkalla, det hon trodde var, en annan busschaufförs uppmärksamhet. Han kom och släppte ut den skräckslagna halloween­sminkade zombien och lovade att köra henne in till stan.
Av någon anledning, som Ida inte riktigt uppfattade, släppte han dock av henne redan vid grindarna, mitt i det mörka industriområdet, kilometer utanför stan. Ida hade ingen aning om var hon befann sig i den stunden.
– Den vägen är inte kul att gå själv när det är mörkt och jag visste inte ens var jag var. Jag gick åt det håll som han hade pekat åt.
Under tiden som hon gick mot stan pratade hon i mobilen med kompisarna och pojkvännen i Hylte som blivit oroliga när hon inte kom hem.
Några vänner i Halmstad kom sedan och hämtade upp henne vid stationen, något hon är mycket tacksam över.
– Jag hade tur att jag hade vänner som hjälpte mig, annars hade jag fått sova på gatan.
Visst har man ett eget ansvar för att själv kliva av bussen, men hon tycker också att Hallandstrafiken borde gå igenom den innan den låses och lämnas.
– Jag tycker att det är väldigt dåligt av Hallandstrafiken att inte ha bättre koll. Speciellt på natten då det är många som somnar. Och det vet busschaufförerna om, säger hon.
Efter det här kommer det dröja länge innan hon vågar somna på bussen hem till Hylte igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *