Blocket-bedragare lurade flera på bostad

bostad

GRUNDLURADE. Den sluga bluffaren hade bokat träff vid lägenheten i Göteborg med var och en av personerna han var i full färd med att lura. Helt ovetandes om varandra anlände de vid 17–tiden på tisdagen till byggnaden. Men allt var en bluff. På bilden: Hannes Björkman, 20, Maria Nordberg, 24, Lovisa Sandit Ögren, 25, Valerio Lombardi, 24, Enis Tabakovic, 44, Måns Fritzenl, 20, Sandra Helgesson, 29.

Maria Nordberg, 24, och ett femtontal andra föll på tisdagen offer för en hänsynslös Blocket–bedragare.

Alla kom till samma lägenhet i centrala Göteborg – övertygade om att de skulle skriva på kontraktet för sitt drömboende.

 

Flera av dem hade betalat tusentals kronor i förskott. Men allt var en bluff.

– Jag är jätteledsen. Jag hade redan börjat packa, säger Maria.

 

Den sluga bluffaren hade bokat träff vid lägenheten i Göteborg med var och en av personerna han var i full färd med att lura. Helt ovetandes om varandra anlände de vid 17–tiden på tisdagen till byggnaden. Upplägget var glasklart; de skulle få nycklarna till lägenheten och skriva på kontraktet.

– Det första som slog mig var att det var en jävla massa människor där. Jag skulle vara ju vara själv. Jag fattade att jag blivit lurad när jag såg alla människor utanför porten, säger Hannes Björkman, 20, som hade åkt hela vägen från Lidköping.

Hannes hade, precis som flera andra, betalat en förskottshyra på 5400 kronor.

– Jag känner mig grundlurad. Jag forskade i det här men hittade inget konstigt.

”Pengar som jag sparat till mina barn”

Enis Tabakovic, 44, hade åkt hela vägen från Danmark.

– Jag är så arg. Jag förstår inte hur man kan göra så här mot en annan människa. Det här var pengar som jag sparat till mina barn. Jag hade kunnat köpa så mycket saker till dem, säger han.

Flera av personerna som GT har pratat med berättar att de tänkte att lägenhetserbjudandet lät för bra för att vara sant. Men mannen var mycket övertygande.

– Han ringde mig i lördags och var väldigt angelägen om att jag skulle betala in hyran, annars skulle lägenheten gå till någon annan. Han ville att jag skulle betala 12000 kronor i depositionsavgift och hyra. Men jag gick inte med på det, säger Maria Nordberg.

– I kväll är jag så förbannad att jag svurit på både engelska och svenska. Jag hade redan börjat packa. Det är bara att packa upp igen, konstaterar hon uppgivet.

Polisen: ”Finns flera åtgärder”

Flera av de drabbade polisanmälde på tisdagskvällen bluffaren.

– Det är väldigt beklagligt att detta inträffar. Det finns flera åtgärder som man hade kunnat vidta för att undvika att detta händer, säger Magnus Lindegren, kommissarie på bedrägerienheten vid Göteborgspolisen.

Hur jobbar ni för att ringa in den här typen av brottslingar?

– I och med att pengar har gått in på ett konto så är det den enklaste vägen att få tag på personen i fråga, säger Lindegren.

På tisdagskvällen hoppades bluffoffren att de kommer att få tillbaka sina pengar och att mannen grips. Men få hyser några större förhoppningar om det kommer att ske.

– Jag är rädd för att han kommer att lägga upp den här annonsen igen. Vad är det som säger att det inte står femton nya personer vid lägenheten i morgon? undrar Maria Nordberg.

I faktarutan här bredvid kan du läsa polisens tips för hur du skyddar dig mot bostadsbluffar på nätet.

Källa: http://www.expressen.se/gt/blocket-bedragare-lurade-flera-pa-bostad/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *