Cyklade 11 mil. Brände sig

Solen strålade och Ronny Karlsson från Alvesta cyklade i linne i sommarvärmen.

Det skulle han inte gjort – han kom hem med en ordentlig bränna på ryggen.

– Man känner ingenting när man cyklar, säger han till Aftonbladet.

Eftersom han vanligtvis bär t-shirt när han är ute hade han inte en tanke på att han skulle bränna sig. Och smörjde därför inte in sig på ryggen. Och han säger bestämt att han inte är en ”solmänniska”:

– Sola är det värsta jag vet. Men när man cyklar är det så svalt i alla fall, då tänker man inte riktigt på det.

”Lärt sig”

För när han kom hem efter lördagens långcykling på åtta timmar och elva mil på cykeln insåg han att han hade han bränt sig. Rejält.

Först nu ett par dagar efteråt, och salva som kollegorna hjälpt honom med, säger han att han kan vrida på ryggen utan att det gör ont.

– Jag har lärt mig nu, det är t-shirt som gäller nästa gång, säger Ronny Karlsson.

”Många misstag”

Enligt Margareta Frohm Nilsson, hudläkare på hudkliniken vid Karolinska sjukhuset i Solna, är det viktigt att tänka på att smörja sig och ta på sig tunna täckande kläder vid aktiviteter i solen.

– Det är så lätt att bränna sig när man är ute och till exempel cyklar. Man tänker inte på att det faktiskt tar ordentligt. Sådana solbrännor är många misstag. Man vet att det bränner, man vet att det var lite för länge, men man känner det först när det är för sent, säger hon.

Risk för cancer

Även om temperaturen inte är så höga kan man bränna sig i solskenet. Och den som bränner sig upprepade gånger riskerar att skada huden och på sikt drabbas av hudcancer.

– Vi har reparerande enzymer i kroppen och om man får tillräckligt många skador på huden kan man till slut inte reparera skadan, säger Margareta Frohm Nilsson.

 

 

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17263619.ab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *