De får ta bussen med för tidigt född

August föddes en månad för tidigt och i Stockholm. Trots infektionsrisk råder Landstinget Dalarna att familjen tar bussen tillbaka hem till Leksand som de själva får bekosta.

– Ska vi sitta på en buss utan barnstol och i smittorisk? Jag blir så besviken, säger nyblivne pappan Anders Larsson.
I fredags åkte han och hans gravida sambo Nanna Axelsson till Stockholm på en minisemester. Paret såg en konsert på kvällen och väl tillbaka på hotellet började Nanna att må illa. Det visade sig vara värkar och tidigt i lördags morse föddes lille August en månad för tidigt på Södersjukhuset i Stockholm. På grund av sin tidiga ankomst löper August stor infektionsrisk och ligger på gränsen till att drabbas av gulsot. Han får tidigast lämna Södersjukhuset på torsdag.
Anders tog kontakt med Landstinget Dalarna för att höra efter om de kunde få hjälp med att ta sig tillbaka hem till Leksand. Svaret: nej.
– De sa att det är buss eller tåg som gäller. Det enda de kunde betala för var resan tillbaka till hotellet som vi redan checkat ut från, berättar Anders.
Varken han eller Nanna hade räknat med att bli föräldrar så mycket som en månad tidigare än beräknat. Någon barnstol hade de till exempel inte med sig till Stockholm.
– Vi har inte köpt alla saker och har nog i huvudet ändå med allt annat som måste ordnas för att August föddes för tidigt. Vi trodde att vi skulle få hjälp, men i stället fick vi ett otrevligt bemötande. Man undrar lite varför man betalar skatt.
Lars Johansson är chef för upphandlings- och avtalsavdelningen på Landstinget Dalarna. Han avböjer att kommentera om familjen har rätt till någon typ av sjukresa innan han helt och hållet satt sig in i detaljerna i det här specifika fallet, då det inte hör till vanligheterna. Lars Johansson hänvisar till Dalatrafik, som sköter länets särskilda kollektivtrafik. Där har DT sökt ansvariga, dock utan resultat.

http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.5950614-de-far-ta-bussen-med-for-tidigt-fodd

1 tanke kring ”De får ta bussen med för tidigt född

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *