Familjen förlorade en tvilling: ”Förtvivlade”

Vården av den gravida tvillingmamman Sandra Camper, 23, kostade över hundratusen kronor.

Men när pappan Pierre Lundqvist, 30, skickade in krav på ersättning för alla sjukresor familjen gjort ville Region Skåne pruta bort en tusenlapp.

– Jag kan tycka det är dumsnålt i sammanhanget. Vi följde vägvisningen till sjukhuset, men Skånetrafiken påstår ändå att det inte stämmer.

Familjen har precis kommit hem till bostaden i Vellinge efter den traumatiska upplevelsen kring förlossningen.

I famnen har de lilla Matilda, fyra månader. Dottern vägde 670 gram när hon föddes och väger 2 570 gram nu.

– Vi har inte landat i detta ännu. Vi är både glada över vår dotter, men samtidigt förtvivlade förstås över vi miste vårt andra barn, säger Pierre.

Sambon Sandras tvillinggraviditet var normal fram till 20:e veckan. Av läkarna hade de fått veta att det var enäggstvillingar.

– Men sedan hände något, en så kallad tvillingtransfusion där all näring gick till bara det ena barnet, säger Pierre.

Ena tvillingen överlevde

För att rädda situationen skickades familjen vid två tillfällen till experter på Huddinge sjukhus där en operation skulle rädda graviditeten.

Vid den typen är det 70 procents chans ett ena barnet klarar sig och 50 procents chans att båda överlever.

Pierre berättar om de omskakande dagarna där familjen vid första tillfället körde i egen bil till sjukhuset i Stockholm. Andra gången blev de rekommenderade att ta en bårtaxi. Enbart den resan gick på 8 000 kronor. Hemresan till Skåne skedde med flyg.

Men den 14 juni insåg läkarna att de intensiva insatserna inte skulle räcka. Det blev akut kejsarsnitt där det ena barnet överlevde och det andra dog.

– Vi var införstådda med hur det kunde gå. Men det var ändå en stor chock, intygar både Pierre och Sandra.

Föddes i vecka 25

Den överlevande babyn föddes i vecka 25 plus tre dagar och vägde 670 gram. I 45 dagar vårdades lilla Matilda på neonatalavdelningen vid universitetssjukhuset i Lund, först i respirator och sedan i kuvös.

Och varje dag körde Pierre och Sandra i egen bil från bostaden i Vellinge till sjukhuset i Lund för att delta i vården.

Från sjukhusets sida gjorde man tydligt klart att resorna var att betrakta som sjukresor och att föräldrarna skulle få ersättning för sina utlägg.

Det blev sammanlagt 378 mil innan lilla Matilda den 1 augusti fördes över till mer normal vård på sjukhuset i Malmö.

”Står bara för 3,6 mil”

– Jag vet att jag ställde trippmätaren i bilen och följde dessutom alla skyltar om bästa vägen till sjukhuset. Jag har inte satt upp en enda kilometer extra, utöver kanske den sträcka det tagit att irra runt inne på sjukhusområdet för att leta efter ledig parkering, säger Pierre.

Ändå har han mötts av tvivel och ifrågasättande kommentarer kring sin reseräkning.

– Jag har fått tydliga besked att de bara står för 3,6 mil per enkelresa. Jag blev helt paff när jag fick svaret. De påstod att de tagit uppgifterna från Eniro.

Pierre har ännu inte fått några pengar från Skånetrafiken.

– Vi står inte och faller med detta. Men jag kan ändå tycka det är småsnålt i sammanhanget. Det är möjligt att det finns en kortare sträcka, men då måste man nog åka över stock och sten för att komma fram.

Skånetrafiken: Har respekt för familjen

Ann Persson, platschef för färdtjänst och serviceresor inom Skånetrafiken, säger att handläggarna har ett reglemente att förhålla sig till. Ersättningen är 17 kronor per mil med privatbil, minus egenavgifter. En person som exempelvis färdas 68 kilometer har en egenavgift på 118 kronor. Är man två blir avgiften dubbel.

– Jag har all respekt för den här familjen, men jag kan inte tänka mig att det gjorts något fel vid handläggningen. Vi följer Eniros uppgifter om vägavstånd och det är kortaste vägen som gäller, upprepar Ann Persson.

Hon uppmanar familjen att lämna in synpunkter om man inte är nöjd med handläggningen. Själva beslutet går dock inte att överklaga.

Källa: http://www.expressen.se/kvallsposten/familjen-forlorade-en-tvilling-fortvivlade/

1 tanke kring ”Familjen förlorade en tvilling: ”Förtvivlade”

  1. Mary

    Den här kan man väl inte se som en lokaltidningsbesvikelse? En lokaltidningsbesvikelse för mig är någon som klagar över ett I – landsproblem, eller sura gubbar som berättar att det var så mycket bättre för. Här är det tragik bakom missnöjet.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *