Hotade Fannys familj – för att hon har diabetes

Fanny Smith, 7, har en diabetespump som piper till ibland i skolan.
Då skickade en förälder hem ett hotfullt brev till familjen och krävde att flickan byter skola.
Historien har väckt tusentals människors ilska på Facebook – nu vill familjen berätta om Fannys sjukdom.

fanny

Sjuåriga Fanny från Södertälje diagnosticerades med obotlig klass 1-diabetes för drygt ett år sedan.

Livet förändrades för hela familjen eftersom Fanny nu måste bära en insulinpump med en sensor som kontrollerar blodsockervärdet.

När blodsockernivån blir för hög eller för låg piper insulinpumpen till – i skolan händer det en till två gånger om dagen, enligt föräldrarna.

– Om hon inte får något sött eller extra insulin då svimmar hon. Och det går väldigt fort. Det här är livsviktigt för Fanny, säger mamma Marie-Louise ”Millis” Smith, 44.

Nödvändig säkerhet

Hon säger att allt har fungerat efter omständigheterna bra i skolan – där Fanny också har fått en egen resursperson som ständigt kollar hennes värden.

Men i mitten av september fick familjen ett otrevligt samtal från en kvinna som sa att hon var förälder till ett barn i Fannys klass.

– Hon ville inte säga vem hon är och klagade på att Fannys pump piper, att det stör i klassen och att hon borde byta skola, säger Millis.

Familjen berättade om samtalet för Fannys lärare – som på ett föräldramöte tog upp att en av eleverna har diabetes.

– Då började jag gråta och ställde mig upp och berättade om det här hemska samtalet, säger Millis.

Efteråt fick hon stöd av många föräldrar i klassen.

– Ingen annan lärare eller förälder har klagat på att det skulle störa undervisningen. Och även om det skulle göra det så är ju den här pumpen en nödvändig säkerhet både för Fanny och skolpersonalen, säger Millis.

Hoppas på ökad kunskap

I fredags hittade Fannys föräldrar ett anonymt brev i sin postlåda.

Budskapet var det samma som i det anonyma telefonsamtalet: Att sjuåriga Fanny måste byta skola, eftersom hennes sjukdom stör de andra eleverna.

– Jag tände på alla cylindrar. Att man kan bete sig på det sättet. Och anonymt dessutom, säger pappa Magnus Smith, 34.

Fannys resursperson Mimmi Persson lade upp ett foto på brevet på Facebook. I går kväll hade Facebookposten delats nästan 7 000 gånger. Många uttrycker där sin ilska över brevet.

När Aftonbladet söker upp familjen väljer de att berätta sin historia för att öka kunskapen om diabetes.

– Det är också så vi har berättat om det här för Fanny. Att det finns en mamma som inte kan så mycket om diabetes. Det är viktigt att Fanny inte ska känna att hon har gjort något fel.

”Självklart orimligt”

Samtidigt är hon och maken Magnus oroliga för att den anonyma föräldern ska gå ännu längre än att söka upp deras hem och lämna anonyma brev.

– Man vet ju aldrig vad det är för människa. Men jag vill tro att det främst handlar om okunskap, säger Millis.

Aftonbladet har varit i kontakt med biträdande rektorn på Fannys skola som säger att det är svårt för skolan att bemöta påhoppen eftersom man inte vet vem personen är.

– Men det är självklart orimligt och inte acceptabelt att skriva så. Och det är självklart så att ingen elev ska byta skola för att den har diabetes, säger rektorn.

brev

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19622669.ab

2 tankar kring ”Hotade Fannys familj – för att hon har diabetes

  1. Elis

    Haha alltså mogen människa… ”Det var fegt och skvallrigt”. Men, jag fattar inte heller på vilket sätt de blev hotade. Trakasserade, på ett sjukt barnsligt sätt, okej, men hotade? Njae.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *