Han har tröttnat på tungtrafiken

Trots skyltningen om max 12 tons bruttovikt under fortsätter den tunga trafiken längs väg 311, mellan Sörvattnet och Tännäs. Med resultatet att vägen blir sämre och sämre.

Stig Andersson bor i Högvålen som ligger efter väg 311. Dagligen möter han lastbilar efter vägen, trots att det under rådande tjällossning är förbjudet att köra fordon mellan Sörvattnet och Tännäs som har en bruttovikt på mer än 12 ton. Skyltar om detta finns där vägen startar i Tännäs och i Sörvattnet.

– De som jag kallar satellitåkarna, som kommer söderifrån, de kör efter gps och då blir det här kortaste vägen. De ser väl skyltarna och tänker, jag kör ändå. Men jag är mest bekymrad över de lokala åkarna som kör efter vägen. De borde veta bättre.

För femton år sedan flyttade Stig Andersson med familj till Högvålen. Då var vägen i bra skick. Sedan har den bara blivit sämre och sämre. Bland annat på grund av att den tunga trafiken inte respekterar viktbegränsningen under tjällossningen.

– De kör ju sönder vägen. Och så finns det inga pengar till att reparera den ordentligt, verkar det som.

Ett problem är att skyltningen inte är tillräcklig, enligt Stig.

– Skyltarna om en maxvikt på 12 ton borde finnas längre söderut så att de som inte vet förstår att det är förbjudet att köra på vägen. Det är trafikverkets ansvar. Likaså att se till att det finns uppdaterad information i GPS-systemen, säger han.

Trafikverket lägger in alla störningar och tillfälliga begränsningar i GPS, sedan beror det på vilket abonnemang och system som åkaren har om informationen når ut till bilarna, enligt Lennart Helsing, pressansvarig på Trafikverket. Informationen finns också på Trafikverkets webb. Men några infoskyltar längre söderut, om att viktbegränsning råder längs delar av 311, är inte aktuellt.

– Då skulle vi behöva sätta upp skyltar i Sveg, Linsell och även längre ner på Dalasidan. Det blir ett väldigt omfattande arbete, säger Evert Boeye på Trafikverket, som jobbar med underhåll i trafikområde Sveg.

Förra året började ni rusta vägen, med start i Tännäs. Vad händer i år?

– När tjälen har gått ska vi se hur vägen har klarat vintern, hur mycket skador det blivit efter tung trafik. Vi ska reparera dem men det blir inga fler åtgärder än så i år, säger han.

Källa: https://www.op.se/artikel/han-har-trottnat-pa-tungtrafiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *