Ingen tar ansvar för Östgötatrafikens busschaufförer

Vad händer när en busschaufför hos Östgötatrafiken kallar sina resenärer respektlösa, skriker åt dem och inte släpper av dem? Linköpingsbon Sandra Bergström och hennes barn råkade ut för en händelse omkring en månad sedan som Sandra vill uppmärksamma.
– Jag vill visa att detta inte är okej, säger hon.

 

SandraBergström-1

Linköping. Händelsen inträffade fredagen den 11 december då Sandra Bergström och hennes två barn skulle ta buss 14 till Ekdahlsvägen. Utan Sandras vetskap hade ett av barnen tagit ur hennes månadskort ur plånboken tidigare den dagen. Det skapade problem på bussen och Sandra försökte hitta sitt busskort.

Busschauffören skrek åt Sandra och hennes barn och bad henne att gå av. Sandra försökte förklara situationen och sa att hon kunde betala en smsbiljett om hennes busskort var kvar hemma. Chauffören kallar Sandra respektlös och skriker aggressivt så att hon får saliv i ansiktet och hennes barn börjar gråta. Sandra säger till chauffören att hon ska ringa till hans chef och berätta vad som hänt, han svarar då att hon gärna får göra det då ”han är den bästa busschauffören och får höra det ofta”.

Sandra går till slut av bussen och lämnar sina barn på dagis och skyndar sig tillbaka för att ta samma buss hem, för att kunna möta föraren igen. Hon har betalt en biljett som hon visar för föraren, efter ett tag vinkar han fram henne och säger att den inte är aktiverad, fast att det var det. Under hela färden tillbaka kollar chauffören och hånler mot henne. En passagerare utan giltig biljett går på men chauffören låter honom gå på utan problem. När Sandra senare trycker på stopp-knappen stannar inte chauffören utan kör förbi Sandras hållplats. Hon tvingas därför gå av vid nästa hållplatsen. Sandra ringer Östgötatrafikens kundtjänst och förklarar situationen. De lovar att ringa eller mejla tillbaka senast måndag. Det gjorde de inte.

– Jag har åkt kollektivtrafik i Stockholm i 10 år och jag har aldrig blivit behandlad såhär, säger Sandra.

– Jag är en väldigt ärlig människa och skulle aldrig gå ut med någonting som inte hänt.

Sandra berättar att det är många som engagerat sig i hennes historia. Efter händelsen bestämde sig Sandra för att göra ett inlägg på Facebook för att visa att detta inte är okej. Inlägget har hittills delats 263 gånger och även andra busschaufförer har reagerat.

 Häromdagen när jag klev på bussen på väg hem från jobbet vinkade en chaufför fram mig och sa att alla har sett mitt inlägg och att alla i Linköping vet. Han sa att de har haft problem med den busschauffören innan och sa åt mig att stå på mig.

Sandra vill visa att ett sådant här beteende inte är okej, speciellt inte framför barn och hon vill veta vad som kommer att hända med busschauffören. Blir han avskedad, skickad på en utbildning eller får han bara en varning?

– Nu vet inte jag hans tidigare bakgrund, om de har haft problem med honom som andra säger. Men jag tror att alla människor är värda en andra chans, och att alla är goda. Jag hoppas att han tar åt sig och att han förstår att det inte var okej.

Helst vill hon få en ursäkt personligen, men främst veta om chaufförens beteende får konsekvenser.

– Det handlar inte om att jag vill ha någon uppmärksamhet utan det handlar om att jag vill visa att detta inte är okej.

När Sandra stod och väntade på bussen nästan exakt en vecka efter händelsen åkte den chauffören som skrikit åt henne och barnen förbi och skrek åt henne att han skulle polisanmäla henne. Han sa också att han skulle begära ut filmen från bussen ”så vi ska få se vem som gjort fel”.

Region Östergötland är en politiskt styrd organisation som enligt deras hemsida ”ansvarar för all kollektivtrafik i länet.” Göran Gunnarsson är ordförande för trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

– Jag tycker att du ska vända dig Östgötatrafikens ledning, för den själva praktiska verksamheten den ansvarar inte vi för, säger han när vi ringer om ärendet.

Men ni har inget ansvar eftersom ni ”äger” Östgötatrafiken?

– Det tas ut i bolaget, och vi förutsätter att det fungerar så att säga. Så är det ju.

Så frågor som att någon har blivit illa behandlad av en busschaufförer det rör inte er?

– Nja, egentligen inte. Eller på ett sätt gör det ju det självklart. Vi förutsätter ju att folk behandlas vettig, så är det ju. Vi går inte in i det och ställer ansvar utan det är lagt på bolaget (Östgötatrafiken). Enskilda fall ska bolaget ta ansvar för.

Eva Jylltorp är Östgötatrafikens kommunikationschef. Hon kan inte svara på varför den personen Sandra pratade med lovade att höra av sig och varför de ännu inte gjort det. Om ett ärende då någon blivit illa behandlad av en chaufför kommer in ska Östgötatrafiken i första hand skicka vidare ärendet till arbetsgivaren som chaufförerna är anställda hos, vilket är entreprenören. Och chaufförerna är anställda hos olika entreprenörer beroende på vilken busslinje chauffören kör.

– Sen får chaufförerna komma med sin version av det hela, för ibland är det ju så att det finns två versioner. Entreprenören återkopplar sedan händelsen till Östgötatrafikens kundservice som sedan hör av sig och svarar kunden.

Eva berättar att det kan bero lite på vad som händer ärenden emellan, men att det brukar gå genom deras kundtjänst.

Men ni ansvarar inte för vad någon busschaufför gör?

– Nja ansvarar, på ett sätt är det vårt varumärke eftersom de jobbar för oss men det är arbetsgivaren, alltså i detta fallet entreprenören som har arbetsgivarrelationen med föraren, så det är de som har kontakten direkt med föraren.

Eva berättar också att det är entreprenören som har rätten av avskeda en förare, inte de på Östgötatrafiken.

Några dagar efter händelsen får Sandra ett mejl av Mats Eriksson som är säkerhetsansvarig hos Transdev, där chauffören är anställd. Där skriver han:

”Hej, det som är noterat i den här synpunkten stämmer inte riktigt överens med vad du har lagt ut på sociala medier om händelsen. Din beskrivning av händelseförloppet på Facebook är sedd ur din synvinkel. Det som stämmer och vi kan vara överens om är att du inte hade ditt färdbevis med dig och att föraren stannade vid nästa hållplats för att gå bort och prata med dig om detta. Övrigt så är det klart olika redogörelser om händelsen.”

Det är tydligt att Mats Eriksson tar chaufförens sida, utan att egentligen ge Sandra en förklaring.

Källa: http://bonasignalen.bona.nu/ingen-tar-ansvar-for-ostgotatrafikens-busschaufforer/

 

Sandras inlägg på Facebook: https://www.facebook.com/sandra.bergstrom.50/posts/521020531398646

https://www.facebook.com/sandra.bergstrom.50/posts/521020531398646

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *