Jag tänker inte betala för ambulans

Lennart Ek blev sjuk och ringde SOS. När ambulansen kom tyckte de dock inte att han behövde någon och beställde en sjuktransport till Falun.
Nu måste Borlängebon betala för båda transporterna.

Lennart-Ek-3

Det var under natten till måndagen den 16 september som Lennart Ek, 75, från Borlänge började känna sig sjuk. Han fick dubbelseende och kände sig vinglig varpå han ringde till SOS som skickade en ambulans.
– De kom in och pratade med mig, tog blodtryck och kollade syremättnaden i blodet. Sen kom de fram till att jag inte behövde någon ambulans, säger Lennart Ek.

Han berättar att ambulanspersonalen ringde efter en sjuktransport som skulle ta in honom till Falu lasarett i stället, eftersom hans tillstånd inte var akut. För denna betalade han 100 kronor direkt i bilen.
Men nu har Lennart Ek fått en till räkning. Några veckor efter händelsen fick han en faktura på 150 kronor från Landstinget för ambulansutryckningen.
– De har inte kört mig en meter med ambulansen. Jag tänker inte betala de här 150 kronorna, de får säga vad de vill.

På ambulansen i Dalarna förklarar de den dubbla debiteringen med att den sjuktransport som beställdes inte hör till Landstinget utan är sjuktaxi, inhyrd från underleverantören Tuwa.
– De tar också ut en taxa, men den ser ju inte vi i vårt system, säger Håkan Olsson, verksamhetsutvecklare på ambulansen i Dalarna.
Hade ambulanspersonalen beställt en av landstingets sjukbilar i stället hade resan till Falun däremot blivit 100 kronor billigare, eftersom dessa är gratis, berättar Håkan Olsson. Varför en sådan aldrig beställdes är dock oklart.
– Det kan man fråga sig. Alla fordon kanske var upptagna.

Sedan 2011 tar Landstinget i Dalarna ut en avgift för ambulansutryckningar som patienter kan behöva betala även fast de inte använder transporten. Om personalen behandlar patienten på plats blir det en utryckningsavgift ändå.
– Det är SOS som bedömer vad för fordon som ska skickas. Sen kan ambulanspersonalen göra bedömningen på plats att det inte behövs en ambulans. Har man då gjort någon typ av undersökning på patienten blir det en journalhandling och då blir det 150 kronor, säger Håkan Olsson.

Lennart Ek är fortfarande upprörd över räkningen på ambulansen.
– Hade jag vetat att jag behövt betala för båda hade min fru fått köra mig.
Räkningen lägger han tillbaka i kuvertet där den legat sedan han fick hem den i brevlådan.
– Jag tänker inte betala den här.

Källa: http://dalademokraten.se/2013/10/23/jag-tanker-inte-betala-for-ambulans/

1 tanke kring ”Jag tänker inte betala för ambulans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *