Postens tabbe hjälper tjuvarna

kryssadelador

Marco Johansson och Tony Reimer är två av flera som bor permanent i Hällebäck, utanför Uddevalla och som ifrågasätter postens märkning.

Brevbärarens markeringar talar om i vilka hus folk bor permanent och vilka hus som är sommarstugor. – Det är Inte särskilt smart, menar boende i Bokenäs.


Massmärkning. Kryss finns på många lådor i Hällebäck och Bokenäs.

Massmärkning. Kryss finns på många lådor i Hällebäck och Bokenäs

Marco har frågat brevbäraren säger han och fått svaret att märkningen på postlådorna handlar om att skilja på bofasta och sommarboende.

– Först reagerade vi över att av lådorna blev utsatta för klotter. Det är ju våra privata brevlådor. Men när vi så konstaterade, att det inte gällde alla lådorna blev saken ännu allvarligare säger Marco och Tony.

Det var när brevbärarlinjen här ute i Bokenäs fick en ny brevbärare som brevlådorna började bli nedkladdade med kryss, berättar Tony Reimer.

Eftersom alla postlådor som tillhör sommarstugor inte fått någon kryssmarkering, är det lätt för någon att se vilka hus som brukar stå tomma.

– Lyfter man på locket till dem utan kryss ligger det dessutom ofta massor reklam och post kvar i dem, säger Marco Johansson.

– Brevbärarens kryss kan alltså informera tjuvar om vilka hus som står tomma. Posten kanske har en tanke med det här beteendet. Men då vill veta vad den är för något och om det här märkningssystemet finns på andra håll?

Så får det inte vara

Chefen för lantbrevbärningen i Uddevalla kommun, Stefan Josefsson, lyssnar på berättelsen och konstaterar snabbt, att om det nu är en brevbärare som ligger bakom märkningen så är det fel.

– Sådan är märkning ska inte vi syssla med. En del tidningsföretag och VTD kan sätta märken på lådor. Men posten gör inte det. Det kanske är en vikarie hos oss som haft tuschpennan framme. Jag ska tala med den aktuelle brevbäraren. Visar det sig då att det vi som märkt lådorna får vi vidta åtgärder, säger Josefsson.

Han basar för ett femtontal lantbrevbärarlinjer. Inte på någon annan av dem, så vitt Stefan Josefsson känner till, finns liknande kryssmarkeringar.

– Jag förstår oron för att tomma sommarstugor kan pekas ut. Men mer än så vill jag inte säga förrän vi kontrollerat att det verkligen är vi som är skyldiga.

Då kanske det blir aktuellt att tvätta postlådorna också?

– Posten ska i vart fall inte syssla med brevlådemärkningar.

Tony Reimer berättar några timmar efter det att vi träffats, att flera grannar ute i Bokenäs berättat att deras brevlådor också märkts med svarta kryss.

– Nu finns till och med de som berättar om det här facebook. Alltihop känns olustigt. Det är vår uppfattning at vi talar om skadegörelse och ökad risk för inbrott i stugor dit ingen ännu flyttat ut

Vid posten i Uddevalla arbetar mellan 50 – 60 brevbärare.

Idag finns postens centralorganisation i Uddevalla på Sörvik i hamnen. Hit till 4000 kvadratmete lokaler i den före detta bilfabriken, flyttades verksamheten från Uddevalla, Ljungskile och Munkedal för drygt ett år sedan.

I hela landet bärs post och paket ut av 15 000 brevbärare och tre tusen chaufförer som varje dygn besöker 4,5 miljoner hushåll och 900 000 företag.

Det gör posten till en av landets största arbetsgivare (allt enligt Postens egen information).

Varje dygn kör lantbrevbärarna 28 000 mil – motsvarande 7 varv runt jorden.

Källa: http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.3253004-postens-tabbe-hjalper-tjuvarna

3 tankar kring ”Postens tabbe hjälper tjuvarna

 1. Sara

  Lyckat att göra en artikel om detta. Knappast troligt att någon tjuvliga skulle lägga märke till kryssen och koppla ihop det med sommar respektive permanentboende 🙂
  Men nu så…

  Svara
 2. Anders

  Klockrent.
  Och så när det inte finns mer att skriva om händelsen, fyller artikelförfattaren på med:
  Nu finns till och med de som berättar om det här facebook. Alltihop känns olustigt. Det är vår uppfattning at vi talar om skadegörelse och ökad risk för inbrott i stugor dit ingen ännu flyttat ut

  Antagligen en felskrivning. Kanske ska det stå facebook. Men ger en riktigt rolig bild om lokalbefolkning eller utomsocknes som går och berättar om facebook 🙂 Och att det känns väldigt olustigt för byborna 🙂

  Eller är det de som fått kryss som skrivit om det publikt på facebook… så att de som inte har lokaltidningen också ska få veta systemet och kan ta dit sina tjuvligor?

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *