Rökare kastade barnens brev

De är arga över att hemtjänstpersonalen röker vid skolan.

– Det luktar så illa när vi går förbi, det är inte fräscht. Vi får rök på oss och det är inte nyttigt, säger sjätteklassarna.

 

 

Slättaskolan ligger i flera byggnader. Lina Rask och Jennifer Söderkvist går i sjätte klass i huset som kallas Jorden. En gul länga som kallas Saturnus ligger i vinkel vid skolgården, där håller en hemtjänstgrupp till. De som jobbar där brukar stå och röka på en cykelväg som går alldeles nedanför huset.

Tjejerna räknar hela området som skolgård, eleverna brukar vara där och leka, åka kickboard, spela brännboll och annat.

Rökning gillar de inte. I våras bildade de gruppen anti-nikotin, de har också tagit upp saken på elevrådet och med rektorerna. När inget hjälpte pratade de själva med rökarna.

– De blev bara arga och sa att ”vi röker var vi vill”. De struntar i oss, säger Lina Rask.

– De är ingen bra förebild, och det är inte bara de som tar skada, säger Jennifer Söderkvist.

Nå, tjejerna tog upp saken med klasskompisarna, och det var fler som störde sig på rökarna. Så i höstas gjorde de en namninsamling.

– Vi skrev att de kunde väl röka någon annanstans än vid skolan, och så la vi brevet i deras postfack. Sedan hittade jag det i en papperskorg, säger Lina Rask som är arg över att hemtjänstpersonalen inte kan lyssna.

När det blev dags att skriva insändare i svenskan hade Lina först hjärnsläpp. Sedan skrev hon en välformulerad text med rubriken ”Snälla, sluta röka på vår skolgård”, som finns publicerad på dt.se.

http://www.dt.se/nyheter/falun/1.4366083-rokare-kastade-barnens-brev-i-papperskorgen

1 tanke kring ”Rökare kastade barnens brev

  1. Mary

    Varför ska man automatiskt vara en bra förebild enbart för att man är vuxen?det är väl föräldrarna till barnen som får axla det ansvaret, visst har man ett allmänt ansvar till andras barn också ( T ex att hjälpa ett barn som har gått vilse) men ungarnas argument om att hemtjänstpersonalen inte ska röka för att de är dåliga förebilder håller inte.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *