Trafikskola tvingas stänga under P&L

 

Nu drar Peace & Love-veckan igång.
Till glädje för många, till visst förtret för andra.
Vid J:son Trafikskola tvingas man under festivalen ta en ofrivillig och obetald semestervecka.
– Det är omöjligt att övningsköra då, förklarar J:sons ägare Göran Johansson.
Under P&L-veckan gästas Borlänge flera tiotusentals festivalbesökaren som rör sig i en aldrig sinande ström mellan campingen vid Sportfältet och festivalområdet/centrum. Samtidigt är också stora delar av Hagalund, centrum och Bullermyren då avstängda med staket eller andra avspärrningar.
Detta sammantaget ställer till problem för J:son Trafikskola som har sitt kontor längs Hagavägen, mitt i festivalens epicentrum.
– Det är kort sagt omöjligt för oss att bedriva någon verksamhet under den veckan. Vi tar oss knappt ut från parkeringen så lektionerna blir i princip bortkastad och dyrbar tid, säger Lars West och Fredrik Gretas, trafiklärare vid J:son.
Förra året höll man öppet delar av P&L-veckan, i år stänger man helt.
– Vi tvingas till det. Det vore inte rätt mot våra kunder att hålla öppet. Det blir en form av ofrivillig semestervecka under vilken vi dessutom inte får någon lön. Förra året betalade dock vår chef oss ur egen ficka för de dagar vi tvingades vara hemma, men det borde ju egentligen P&L gjort, menar de bägge trafikskolelärarna som den senaste tiden också utsatts för andra prövningar.
– Arbetet med Backaviadukten ställde ju också till det en del, men inte alls lika mycket som P&L. Dessutom har man lite mer förståelse för att ett brobygge får konsekvenser för trafiksituationen.
J:sons ägare Göran Johansson har vid flera tillfällen varit i kontakt med festivalledningen för att höra vilka möjligheter till kompensation som finns.
– Men det är olika besked hela tiden. Först säger man att vår kompensationsansökan lämnats in för sent och nu är problemet istället att vårt kontor ligger utanför det avspärrade området. Men vart kontoret ligger spelar mindre roll, det väsentliga är ju att vi under P&L-veckan inte har någon möjlighet att bedriva någon trafikskola, säger Göran Johansson och förtydligar.
– Enligt Trafikverkets föreskrifter ska körlektioner genomföras i vissa förutbestämda miljöer, t ex vid enkelriktade gator, trafikljus med mera. Det gör att vi är tvingade att vara runt centrum och köra vare sig vi vill eller inte. På den punkten är vi helt styrda av direktiv så det spelar alltså ingen roll vart vårt kontor ligger.
Samtliga sju anställda vid J:son drabbas av detta och där anser man också att P&L kunde skött saken betydligt bättre.
– Nog kunde dom åtminstone ge oss varsitt festivalpass, men inte ens det. Istället tvingas vi slå igen en hel vecka mitt under bästa högsäsongen när trycket på trafikskolorna är extra hårt. Andra trafikskolor har ju möjlighet att skicka sina elever till filialkontor i närliggande kommuner. Den möjligheten har tyvärr inte vi, säger Göran Johansson som dock förstår att situationen är svårlöst.
– Det är nog bara att gilla läget, även om det här kostar mig väldigt mycket. Men lite mer god vilja hade jag nog förväntat mig från P&L.
Från festivalledningens sida kan man endast beklaga situationen.
– När 50 000 festivalbesökare kommer till Borlänge blir det självklart trångt i staden. Detta påverkar många näringsidkare, många till det bättre men vissa tyvärr till det sämre. Vi har en kontinuerlig dialog med en hel del av dessa, framförallt via Centrumföreningen, och de som direkt påverkas av vårt festivalområde och våra avspärrningar, säger Dan Sonesson, vd för Peace & Love.
Källa: http://www.dt.se/nojekultur/peacelove/1.4840105-trafikskola-tvingas-stanga-under-p-l

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *