Upptaxerades efter Skatteverkets Facebookjakt

sven-ingvar

Sven-Ingvar Hjertenvik, 58, driver företaget Digitala Foton och Film i Malmö, som hjälper folk att omvandla gamla foton och filmer till digital form. Till sin hjälp har han en husbil som han använder för att åka runt på mässor i Sverige och Europa för att locka kunder och utbyta erfarenheter.

”Missförstånd”

Efter en arbetsdag i Karlstad stannade Sven-Ingvar för övernattning med husbilen i Örebro. Innan han gick och la sig postade han en bild på Facebook och skrev ”semester genom Sverige” som kommentar. Då slog Skatteverket till. Enligt myndigheten var bilden tillsammans med bilens körjournal bevis på att Sven-Ingvar använder husbilen – som är skriven på företaget – privat.

Skatteverket beslutade därför att upptaxera företaget och han själv personligen med drygt 400 000 kronor.

Men enligt Sven-Ingvar är allt ett missförstånd. Han säger att han felaktigt använt ordet semester, när det egentligen rörde sig om en vila efter en arbetsdag.

– Det är enklare att skriva ordet semester, men jag gjorde fel och det försökte jag förklara för Skatteverket, men de lyssnade inte. I stället tog de skärmdumpar på bilden och använde konstigt nog som bevisning.

Ovanligt

Fallet överklagades till Förvaltningsrätten, som dock gick på Skatteverkets linje: Facebookbilden är ett bevis på att bilen användes privat.

Sven-Ingvar kan inte förstå rättens bedömning, och kommer att överklaga beslutet till Kammarrätten.

– Jag kan tycka att det är lite underligt att Skatteverket går in bland ens privata bilder och letar bevis och sen drar egna slutsatser. Jag hade precis börjat använda Facebook och ville vara lite social, men det blev ju väldigt dyrt.

På Skatteverket vill man inte kommentera det enskilda ärendet.

– Men vi har en skyldighet att utreda skatteärenden och då är social medier en del informationskällorna vi använder. Men det är inte särskilt vanligt att det sker, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article16839634.ab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *