Nu är det dyrt att glömma

23 trafikböter har det blivit sedan trafikavstängningarna i centrum trädde i kraft i början av månaden. En av dem var 19-årige Andreas Stridh som åkte på 1 000 kronor i böter sedan han av misstag tagit vägen förbi Rådhustorget.

Andreas skulle hem till Älvkarleby natten till söndag men glömde helt att ta vägen runt centrum och tog i stället den förbjudna passagen förbi Rådhustorget.
– Jag glömde bort avstängningen och åkte rakt igenom torget. Jag förstod direkt att jag gjort fel, men det var inte lönt att backa. Helt plötsligt dök det upp en polisbil bakom mig, säger Andreas Stridh.
Han förklarade för poliserna att han var medveten om sitt misstag och försökte ursäkta sig med att han helt glömt avstängningarna. Men det var inte lönt. Det blev en bot på 1 000 kronor.
– Jag sa till dem att jag bara är fattig student med 1 050 kronor i månaden att leva på, men det blev böter ändå. Det känns för jävligt.
En tillsägelse hade räckt, tycker Andreas Stridh, särskilt med tanke på att avstängningarna i centrum bara är på prov.
Sammanlagt har 23 personer bötfällts av polisen sedan avstängningarna infördes i början av oktober. Enligt polisen Pether Arweback är det många som försöker ursäkta sina förseelser med att man inte sett skyltarna eller sett dem för sent. Men det kan inte ordningsmakten ta hänsyn till.
– Man har som skyldighet som förare att vara uppmärksam på trafikmiljön och skyltningen. Det är ju ingen annan som kör bilen.
Så det finns inga förmildrande omständigheter med att detta är en unik situation?
– Nej, egentligen är det ju inte det. Du får inte köra en bil där, säger Pether Arweback som upplever att problemen med att folk kör igenom centrum har minskat sedan första veckan, men långt ifrån försvunnit.
– Skulle vi stå med 50 poliser där skulle vi lätt få ihop 50 böter på gans­ka kort tid.
För Andreas Stridh är 1 000 kronor i böter en riktig dagsedel, men polisen var obeveklig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *